Τελευταία Νέα

New deal: Αναπροσαρμογή τιμών για φ/β σε στέγες σε βάρος των επαγγελματικών φωτοβολταικών

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που προωθήθηκε (ως προσχέδιο και όχι ως τελικό κείμενο) στη Βουλή, το οποίο φέρνει μικρότερο «ψαλίδι» για όλες τις κατηγορίες φωτοβολταϊκών, ενώ όσον αφορά σε κάποιες ομάδες όπως τα αγροτικά φ/β έχουν ακόμη καλύτερη μεταχείριση.

Προς το παρόν πάντως, ακόμη δεν έχει γίνει σαφές αν , πρώτον θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές και δεύτερον αν οι εν λόγω αλλαγές ικανοποιούν τους φορείς του κλάδου.

Παράλληλα εξαιρούνται εντελώς του κουρέματος κάποιες κατηγορίες παλιών κυρίως φ/β που δεν είχαν λάβει ενίσχυση από τον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ επίσης από το κούρεμα εξαιρούνται εντελώς τα φωτοβολταϊκά σε στέγες που τοποθετήθηκαν μέχρι το β’ τρίμηνο του 2011.

Πάντως, το μικρότερο «ψαλίδι» αφορά σε όλες τις εγγυημένες τιμές των φ/β που περιλαμβάνει η τελική ρύθμιση για το αποκαλούμενο «New Deal». Για παράδειγμα για ένα φ/β κάτω από 100 KW που είχε τιμή πριν το 2009, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί νέα τιμή στα 440 ευρώ, το ν/σχ προβλέπει τιμή στα 445 ευρώ η μεγαβατώρα. Επίσης στις τιμές για τα αγροτικά φ/β έως 100KW, ενώ αρχικά προβλεπόταν προσαύξηση τιμής κατά 10%, τώρα η προσαύξηση προσαρμόζεται στο 15%.

Αναλυτικότερα, ο πίνακας τιμολόγησης για τα φωτοβολταϊκά έχει ως εξής:

Στο τελικό νομοσχέδιο υπάρχει ειδική αντιμετώπιση για τους σταθμούς που συνδέθηκαν στο β’ εξάμηνο του 2013 θα υπάρξει ειδική μεταχείριση με τις ακόλουθες τιμές:

 

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθείται εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα φ/β στις στέγες. Το ποσοστό του πιστωτικού είναι 34%για τους σταθμούς που συνδέθηκαν μέχρι 31/12/200935% για τους σταθμούς που συνδέθηκαν 1/1/2010 και 31/12/201137,5% για όσους συνδέθηκαν 1/1/2012 έως 21/12/2012 και 40% για όσους συνδέθηκαν το 2013.

Μέχρι να εκδοθεί και να παραδοθεί στο ΛΑΓΗΕ το πιστωτικό τιμολόγιο αναστέλλεται η υποχρέωση του ΛΑΓΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ να πληρώσουν για την ενέργεια που έχει παραδοθεί και δεν έχει εξοφληθεί. Για όσους εκδώσουν το πιστωτικό, επαν – υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά του 2013 επί των μειωμένων μετά την έκπτωση εσόδων.

 

Πηγή: www.energypress.gr

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →