Αντλίες θερμότητας Χίος

Οι Αντλίες θερμότητας είναι συστήματα τα οποία κατά το χειμώνα μεταφέρουν ενέργεια από μια ψυχρή πηγή (εξωτερικός αέρας), σε μια θερμή περιοχή, δηλαδή το εσωτερικό περιβάλλον του κτηρίου. Εκτελώντας την αντίστροφη μεταφορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ψύχει τον εσωτερικό χώρο. Λόγω αυτής της λειτουργίας, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τη χρήση αντλίας θερμότητας μπορεί να φθάσει έως και 80%.

heat-pump-operation

Αντλίες θερμότητας, λειτουργία

Χρηματοδότηση: Το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ” οίκον» παρέχει κίνητρα στους πολίτες για να βελτιώσουν την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού τους αλλάζοντας κουφώματα, λέβητες, θερμομόνωση, ηλιακό θερμοσίφωνα κ.ά., λαμβάνοντας επιχορήγηση που φτάνει έως και 70%, και το υπόλοιπο ποσό ως άτοκο δάνειο (μέχρι το 2015). Ως εταιρία μηχανικών αναλαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες του Συμβούλου Έργου, οι οποίες και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «εξοικονομηση κατ οικον». Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Οικονομία: Οι Αντλίες θερμότητας δεν παράγουν θερμότητα καίγοντας κάποιο ορυκτό καύσιμο, αλλά λαμβάνουν το 75% δωρεάν από το περιβάλλον. Βάσει σχετικής μελέτης (βλ. διάγραμμα) που διεξήχθη από το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, τα λειτουργικά κόστη παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με ένα συνήθη λέβητα πετρελαίου κατά 60%, για μια αντιπροσωπευτική περίπτωση οικίας. Έτσι, αποτελούν το πλέον οικονομικό σύστημα θέρμανσης που υπάρχει σήμερα. (Σημείωση: Η Χίος ανήκει στην κλιματική ζώνη Β.)

diagramma

Αντλίες θερμότητας, εξοικονόμηση ενέργειας

Απλή εγκατάσταση

Έτοιμη να συνδεθεί σε όλους τους τύπους συστημάτων και δικτύων θέρμανσης (σώματα καλοριφέρ, fan coils, υποδαπέδια). Δυνατότητα κεντρικού συστήματος ελέγχου για όλες τις λειτουργίες και απλοποίηση  της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Η συντήρησή της είναι ελάχιστη και απαιτεί ελάχιστο εξωτερικό χώρο.

Διαθέσιμα μοντέλα

Ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αντλιών θερμότητας, η climaveneta προσφέρει μια ευρεία γκάμα εφαρμογών. Aπό κατοικίες, διαμερίσματα και καταστήματα, μέχρι ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, ή παράλληλα με υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης, σε συνδυασμό με γεωθερμία ή ηλιακή υποστήριξη.

Αντλίες θερμότητας, τύποι και εφαρμογές

Αντλίες θερμότητας, τύποι και εφαρμογές

Αθόρυβη λειτουργία

Mε αυτόματα ρυθμιζόμενους ανεμιστήρες και τέλεια μονωμένους ακουστικά συμπιεστές.

Οικολογία

Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν την ενέργεια από τον αέρα, χωρίς άμεση εκπομπή αερίων και χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η θερμότητα από το περιβάλλον είναι καθαρή και απεριόριστη, καθιστώντας την αντλία θερμότητας την καλύτερη ανανεώσιμη πηγή σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία Α.Π.Ε. Η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας εξασφαλίζει κατά 60% μείωση των εκπομπών CO2 σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα.

Συχνές Ερωτήσεις

Έχω θερμαντικά σώματα, μπορούν να ζεσταθούν με μια αντλία θερμότητας ακόμα και όταν κάνει πολύ κρύο;

Ναι, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να παράγουν ζεστό νερό μέχρι 65°C  με θερμοκρασία περιβάλλοντος έως -12°C.

Μετά από έναν έλεγχο της απόδοσης των θερμαντικών σωμάτων και της υδραυλικής εγκατάστασης, οι μονάδες μπορούν να θερμάνουν όλους τους χώρους.

Γιατί το σύστημα αντλίας θερμότητας ενδείκνυται στην ενδοδαπέδια θέρμανση;

Η θερμοκρασία του νερού που χρειάζεται στο ενδοδαπέδιο σύστημα είναι της τάξης των 40°C.

Ο λέβητας παράγει 80°C που δεν απαιτούνται.

Η αντλία θερμότητας δίνει το νερό που απαιτείται, με πολλαπλάσιο μάλιστα βαθμό απόδοσης, για μεγαλύτερη οικονομία.

Συνδυάζονται η ηλιακή ενέργεια  και η ενέργεια από την αντλία θερμότητας;

Η χρήση ενός δοχείου αποθήκευσης ενέργειας (buffer) είναι ένας σωστός συνδυασμός των δύο διαφορετικών πηγών θέρμανσης. Η ενσωμάτωση ενός ηλιακού θερμικού συστήματος είναι μια καλή λύση και από οικολογική άποψη.

Σε οικονομικό επίπεδο, αυτό θα πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση, αφού η αντλία θερμότητας εξασφαλίζει ζεστό νερό με πολύ χαμηλό κόστος.

Μπορεί επίσης να ζεσταθεί η πισίνα με σύστημα αντλίας θερμότητας;

Ναι, η αντλία θερμότητας μπορεί να θερμάνει την πισίνα μέσω ενός εναλλάκτη τιτανίου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα όρια λειτουργίας του μηχανήματος επιτρέπουν τη λειτουργία θέρμανσης για την πισίνα, ακόμα και σε περιόδους όπου η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 20°C.

Μπορεί να γίνει συνδυασμός ενδοδαπέδιου συστήματος με fan coils;

Βεβαίως, ρυθμίζοντας κατάλληλα την θερμοκρασία του νερού με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου. Παράλληλα απαιτείται η χρήση δοχείου αδρανείας για την αποθήκευση νερού θερμοκρασίας 7°C στη λειτουργία για ψύξη. Η θερμοκρασία που απαιτείται για το δροσισμό στο ενδοδαπέδιο σύστημα ρυθμίζεται από τρίοδη βαλβίδα (17-18°C) .

Μπορεί η αντλία θερμότητας να λειτουργήσει το καλοκαίρι για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης;

Ναι, η αντλία θερμότητας μπορεί να παράγει ζεστό νερό με θερμοκρασία περιβάλλοντος έως 45 ° C.   Άρα αποτελεί ιδανική λύση και για ξενοδοχειακές μονάδες.

Το πετρέλαιο φαίνεται πράγματι ασύμφορο. Γιατί όμως να βάλω αντλία θερμότητας και όχι κάτι άλλο;

Οικονομικότερη λειτουργία από κάθε άλλο σύστημα

Καθαρή τεχνολογία (χωρίς καπνό, στάχτες)

Δεν απαιτείται προαγορά & αποθήκευση καυσίμου

Δεν ασχολούμαστε με την ποιότητα του καυσίμου

Απλή συντήρηση

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μηχανήματος

Ασφάλεια & άνεση στη χρήση

Λύση τεχνολογίας 20ου αιώνα και όχι του… 1850 !

 

Πηγές

http://www.engarena.com

Παρουσίαση συστήματος Climaveneta 19.9.2012

Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες,

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΤΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΗΤΩΝ